Et kort af Europa lavet af slik

Tilbage

Nu kan vores færden kortlægges med conzoom® og mobilitetsdata fra mobiltelefoner

Skrevet af: Martin K. Glarvig, Founder & Data Visionary, Geomatic

Geomatic har indgået et samarbejde med teleselskabet Hi3G om kortlægning af, hvordan vi bevæger os rundt i landet. Det sker helt anonymiseret ved hjælp af statistiske data fra mobiltelefoner beriget med conzoom®

Mobilitetsdata giver nye muligheder

Med Geomatics og Hi3G’s kortlægning af danskernes mobilitet vil vi få et værdifuldt og konkret værktøj til udviklingen af samfundet til glæde for alle. Kortlægningen kan give mulighed for nye indsigter og dermed et bedre grundlag for planlægning af fremtidens infrastruktur. Hvordan optimeres den kollektive transport bedst muligt, og hvor skal elbil-ladestanderne placeres i byrummet? Det er alt sammen spørgsmål, det kan blive nemmere at svare på med den nye adgang til mobilitetsdata.

”For tiden oplever vi stor efterspørgsel på netop denne type data og mobilitetsanalyser. Nu får vi endnu en gang mulighed for at sætte samfundets data i spil. Det kommer til at foregå under fuld anonymitet - noget, vi i Geomatic altid har sat en stor ære i,” udtaler Martin Glarvig, direktør og stifter af Geomatic.

Hvordan bliver dataene indsamlet?

Statistikken indsamles fra mobiltelefoner, når de bliver koblet på de forskellige telemaster. Hi3G leverer såkaldt anonymiseret mobilitetsdata om danskernes rejsemønstre til et analyseunivers, som gør det muligt både at få indsigt i conzoom®typernes rejsevaner og de demografiske forskelle på folks færden i landet.

”Vi har stort set alle vores mobiltelefon på os, når vi forlader vores hjem, og under farten kobles mobiltelefonen som oftest til flere master på mobilnetværket. Det sker flere hundrede gange om dagen,” siger Jeppe Waidtsløw, Manager – Data Innovation hos Hi3G.

Udgangspunktet er, at det er den samlede mængde af mobiltelefoner, der registreres til en mastecelle indenfor et bestemt tidsinterval. Disse kobles til conzoom®typer og demografiske data fra Danmarks Statistik. Hi3G har omkring 1,5 mio. kunder i Danmark, hvilket er et meget repræsentativt grundlag for kortlægning af vores rejsemønstre og adfærd. Data kan også grupperes efter, hvilket transportmiddel der benyttes.

”Vi ved ikke nødvendigvis, om folk kører i bil, cykler eller går. Det, vi kan se, er, bevægelsesmønstre som har særlige karakteristika, og som kan tolkes som en bestemt adfærd. Når folk f.eks kører i tog, ser vi, at mange enheder passerer de samme masteceller, i samme tidsrum og at der kan være en togforbindelse, der kører igennem de selvsamme mastepositioner. Det kan tilmed korreleres med rejseplaner ift. ankomst og afgang,” forklarer Jeppe Waidtsløw.

Helt anonymiseret kortlægning

De data som anvendes, er fuldstændig anonymiserede og aggregerede. Viden om den enkelte mobilbrugers færden kan på ingen måde kobles til enkeltpersoner. Hi3G kigger alene på større grupper af mobilenheders bevægelsesmønstre, og hele mobilnetværket er anonymiseret. Det samme er conzoom® og alle data fra Geomatic.

”For os handler det alene om at udbyde statistik, der giver os alle en bedre mulighed for at forstå vores samfund gennem data. Vi eller vores kunder kommer ikke til at vide noget om den enkelte. Til gengæld vil vi rigtig gerne vide meget om de mange. Det er således den samlede volumen af conzoom®typernes færden mellem mastecellerne, som er interessant, og dermed er vi langt fra noget, der har med persondata at gøre. Det er ren statistik, og det bidrager positivt til udviklingen af samfundet,” forklarer Martin Glarvig afslutningsvis.

Gå ikke glip af de seneste nyheder fra Geomatic!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.


Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet!
Oops! Noget gik galt. Prøv igen